Direktlänk till inlägg 15 juli 2011

Kennelmamman igen!

Av Ego Dog's - 15 juli 2011 12:34

Som svar på Ciccis kommentar, vilken jag tycker är oerhört bra som kom upp   , det här med metalitet är något jag ofta funderar över på pumi (och andra raser också för den delen) Det här skulle kunna bli ett väldigt långt inlägg men jag ska försöka fatta mig kort.


Jag tycker det är så förlegat med hundar som är reserverade och "avvaktande" det är nämligen så hårfint mellan reserverad och otillgänglighet (reservation är en viss form av ottilgänglighet), det är alldeles beroende på vad för sammansättning hunden har med alla andra egenskaper som avgör om det kommer funka i vardagen eller inte med den typen av egenskap.


Ytterst modig och misstänsam är en farlig kombination, passar det inte så tänker jag inte backa... om en sån hund inte klarar av möten med folk eller tycker det är jobbigt med folk, får denna förare problem. Jag vet väldigt, väldigt många som har problem med sina pumi pga av detta - att uppfödarena lutar sig mot denna rad i rasstandarden och avlar på riktigt dåliga föräldrardjur mentalt. Det är inte uppfödaren som får problem, det är inte uppfödaren som blir begränsad, det är föraren som ska ha hunden i vardagen, träna och kanske tävla med hunden som får alla dessa problem.


Därför ser jag hellre att "mina" valpar älskar folk och hånglar upp varenda kotte den ser, det gör det hela mycket lättare, det ska till en otroligt duktig förare för att styra upp ottilgänglighet, och varför ska vi ha det på våra pumi?
Vad är det som är så bra med det förutom att det står i rasstandarden? Och vilka är igentligen så duktiga på att avgöra om hunden är lite reserverad och avvaktande eller faktiskt rädd för folk?


Det är upp till varje uppfödare att avgöra, jag tar fram dom hundarna som jag själv skulle vilja ha och leva med, jag har en otilgänglig hund och det räcker!
Jag är så stolt över Amazing kullen, dom är rikigt rikigt bra, och nej Cicci alla kanske inte har kompetens nog att avgöra om en 12 veckors valp är bra i pallet men jag har sett så mycket valpar och väldigt mycket pumivalpar för att kunna avgöra om hundarna är framåt, sociala, har kamplust, tycker om andra hundar och gillar att jobba, det är inte sånna egenskaper jag tror det kommer bli mindre av med tiden... eller tror du det?


Men som sagt det har med erfarenhet att göra.... ska man bedömma en hunds metalitet efter 18 månaders ålder är väldigt mycket också baserat på miljö, och inte bara arv... det är därför det finns valptest, mh görs innan 18 månader och korningen ska vara klar innan hunden är 4 år (ja det gäller ju inte på pumi då eftersom det inte är en bruksras)


Varför ska vi uppfödare sikta in oss så mycket på fel egenskaper, varför är dom så viktiga? Vi bor inte med hundarna på landet längre, dom ska inte vakta några fårflockar dygnet runt längre, sikta istället på att bevara pumin som en vallhund och arbetshund, låt inte arbetslusten försvinna och göra pumin till ett "det" som bara följer sin förare i hasorna och inte har några åsikter alls... men det är ju lättare att sälja sådana hundar...


Nää nu börjar det bli så här långt igen, ja, det finns mycket at skriva om när det gäller mentalitet hos hundar över lag inte bara på pumi, och det här var ett svar på din kommentar Cissi, jag låter det inte bli någon form av "debatt" här i våran valpblogg, om du också har åsikter om pumins mentalitet får du skriva mer i din egen blogg. Tack för din kommentar!


Är lite nyfiken på hur ni andra tycker som har pumi?

Vad känner ni spontant om pumins mentalitet?


Vad är bra respektive sämre egenskaper, vad bör det finnas mer av och vad ska det finnas mindre av?


Ni som inte har pumi, hur uppfattar ni pumi ni träffar på klubbar, tävlingar etc?

 
 
Ingen bild

Ezan

15 juli 2011 15:05

Tycker att många pumi är, reserverade, försiktiga och rädda, svårt för miljöombyte. Kräver vääääääääääääldigt mycke solcial träning och miljöträning.
Har erfarenhet av det, men vet oxå pumis som inte är det.
Tycker i det stora hela att rasen har mentalitetsproblem tyvärr..

 
Ingen bild

Bea

15 juli 2011 16:01

Har egentligen inte så stor erfarenhet av pumi, utan det är bara från mitt förra jobb på djursjukhus.
Om det kom in en pumi så blev det automatisk munkorg och jag träffade aldrig någon pumi som klarade av att bli hanterad utan att markera med morrningar eller bett...
Och ingen av sköterskorna ville hantera dom. Det var ett par raser som ingen ville behandla och pumi var en av dom. Samma sak att pumi automatisk fick en varningstriangel (vaksam på att den kan bitas) och oavsett om det finns riktigt bra hundar så är ju det en ganska bra fingervisning?!

Men det är ju som sagt den enda erfarenheten av pumi jag har, att de är väldigt reserverade och har nära att ta till bett... Tyvärr.

 
Ingen bild

Sara

15 juli 2011 16:10

Jag har ingen egen pumi, men vi har många på klubben och jag har träffat mycket pumi, 5 av 6 är väldigt reserverade och en del man träffar är rena rama skräckexempel på hur man inte vill att en hund ska vara bland folk...

Reservation är väl ändå en egenskap man kan vara utan? Fokusera mera på arbetsbarheten och tillgängliga hundar när ni planerar er avel... pumin är rätt känd i hundvärlden för att vara reserverad, dålig i nya miljöer och har en del problematik när det kommer till att vara ljudkänsliga.... är det en hund med stort mod?

Roligt är det ju om en här kullen visar sig vara så pass framåt och trevliga individer som nu uppfödaren säger! Alla valpköparna verkar ju vara nöjda av vad man kan tyda av era blogginlägg!

 
Ingen bild

Sofie

15 juli 2011 16:22

Har endast träffat ett fåtal pumisar, tyvärr har de jag träffat varit riktiga enmanshundar och tillbakadragna, ngn har tom varit väldigt rädd av sig. Men tvivlar på att alla är sånna;)

 
Mallin & Alfa

Mallin & Alfa

15 juli 2011 21:47

Jeg som selv har hatt pumi i litt over to år er veldig fornøyd. Jeg har ikke møtt så mange pumier enda, men jeg syns at flesteparten har vært sosiale hunder (har jo også møtt noen som ikke er det). Mi er en pumi som er veldig sosial og syns at jo flere hender som klapper på henne jo bedre. På utstillinger kan hun fint gå bort å sette seg ved leggen til en fremmed og dunke hode borti hånda til personen fordi hun har lyst på kos. Når vi er på besøk hos andre pleier hun å gå en runde og få kos av ALLE. Når alle har sagt at hun skal gå å legge seg, begynner hun på ny runde :-P. Men hun forstår selvsagt når nok er nok.
Jeg tror nok at Alfa har hoppet over linjen i rasestanderen der det står at de kan være reserverte. Så jeg kan si med sikkerhet at det kommer til å bli flere pumier på meg etterhvert!

http://www.pumi-alfa.webs.com

 
Ingen bild

Lena

15 juli 2011 21:52

Jag välkomnar debatten och kommer med spänning läsa alla inlägg som du förhoppningsvis får. Jag anser att det är A och O att uppfödaren har insikt om rasens temperament och då naturligtvis även på sina avelsdjur. Med den insikten så medföljer ansvaret att sälja till rätt köpare. Pumi är inte en ras för alla!!!Jag har varit aktiv inom pumi i över 20 år. Det är med sorg jag inte alltför sällan ser att pumin är missförstådd av sin ägare och då även av omvärlden!!! Som uppfödare av pumi och då naturligtvis med insikten om rasens egenheter måste man ge den supporten som respektive köpare behöver. Det är min bestämda åsikt att lika lite som att pumi passar alla så passar det inte heller för vem som helst att föda upp rasen om så endast för en kull. Jag har sagt det många gånger och en del håller med och andra inte. Min erfarenhet har jag skaffat mig genom leva med rasen. Jag har klippt många individer från olika uppfödare och ställt ut en hel del. Jag är INTE uppfödare!! Men jag har försökt hjälpa många med problem som hade kunnat förbyggas om dom hade fått rätt support. Jag måste få säga att du Emma verkar se rasen på precis det sätt jag önskar att en bra och rutinerad uppfödare skall och måste göra!!! Detta gör du trots att Amazing-kullen är din första.

 
Sara

Sara

15 juli 2011 22:33

Det största problemet är väl kanske att alla verkar tolka reserverad olika jag anser inte att att skillnaden mellan att vara reserverad och otillgänglig eller rädd är hår fin där emot tror jag att människors uppfattning om vad som är vad är problemet och att uppfödare lutar sig mot just ordet när det i själva verket handlar om rädda hundar vilket en Pumi inte ska vara det är ungefär som att skylla ljudberördhet på att det är en vallhund. Jag håller med Lena Pumi är inte en ras för alla och jag hoppas inte att aveln kommer gå åt det hållet att man gör om den så att den blir det heller.
Jag har också sett många rädda och aggresiva Pumi som inte klarar av att leva ett normalt liv men det är inte reserverade hundar i mina ögon utan rädda hundar.
Själv valde jag Pumi framför Pudeln för att jag ville ha en hund som inte älskar allt och alla (med den menar jag fortfarande inte rädd) och har fått precis det jag vill och här lär det aldrig bli nåt annat än Pumi :)

http://www.sarastassar.se

 
Sandra

Sandra

16 juli 2011 18:01

Jag har haft min pumi nu i 3 år. Hon var reserverad och osäker redan som valp, till och med redan innan vi fick hem henne. När hon var valp var hon rena rama monstret. Folk som inte kände henne ville hela tiden gå fram och hälsa på henne, jag var tvungen att hålla henne undan, man visste aldrig när hon var på bithumör. Numera, efter mycket mycket träning, nöjer hon sig bara med att skälla ut alla som vill henne något. Dock har hon fortfarande stora problem med att träffa andra hundar, hon väljer sina vänner, och hon är riktigt kräsen när hon väljer.
Men jag har alltid trott att jag var ganska ensam om att ha en så osäker och resererad pumi i dagens läge. Alla andra pumisar jag har träffat har jag inte sett några problem med alls. Men måste ju tilläga att förutom att hon är reserverad så är hon en helt underbar hund!

http://www.nogg.se/sandra_saga

 
Sanna

Sanna

22 juli 2011 15:51

Hej!
Intressant att läsa alla kommentarer. Min pumi, som 12-veckors valp, pussade vetrinären när hon skulle få spruta. Och samma vetrinär fick sig en liten myspuss även vis ettårssprutan. Och när vi var inne i ett annat ärende fick vetten även den gången en liten puss. Inte ens nåt undergivet utan min pumi var mest nöjd över att nån satt i pusshöjd :)
Som valp var hon extremt social, som unghund inte lika mycket. På MHt (17 mån) var hon inte så intresserad av kontakt dock inte ens i närheten av en tand eller morr. Idag ett år senare är hon allas gosvovve. Skäller när det kommer någon, men om matte godkänner denne så är allt ok (if all els fails,a cheezdoodle will fix it!). Hon är med på bilträffar och höga konstiga ljud är för henne vardag. DET syntes på MHt, hon reagerade på skramlet med att direkt gå fram och stoppa ner huvudet i lådan - vad är det här för kul? Men visst, om nån beter sig konstigt (det finns ju dom som måste "skälla/voffa/boffa" på vissa hundar, dom vill hon ju inte hälsa på. Och det slipper hon, sånt folk är för det mesta oxå konstiga. Men denna rädslan som jag läst om som ska finnas inom pumi, den finner jag inte i min egen, eller hennes ena kullbror som jag känner. Hon har inte en enda gång varit ens i närheten av att morra åt en människa. Hundar funkar hon för det mesta bra ihop med. Men dummar dom sig mot henne säger hon ifrån utan att bita, precis som det ska vara. Det enda jag jag skulle vilja, är att hon hade ÄNNU mer kampvilja. Det är så smidigt när man tränar lydnad. :)

Jag undrar vilka kennlar dessa rädda och osäkra hundar kommer ifrån? Min kommer ifrån Maktez kennel, hon är idag 2,5 år.

http://nileea.blogspot.com

Ego Dog's

19 augusti 2011 16:34

Kul att höra att du är nöjd med din pumi Sanna!

Som svar på din fråga tänker jag inte "hänga ut" individer. Tyvär MH:ar allt för få sina pumi, annars hade vi (alla som inte träffat många pumi) mer ingående vetat hur utbrett detta problem varit.

Men om du inte har ett konto på avelsdata, så skapa ett där... det är väl bästa sättet i dagsläget at se hur hundarna legat på rädslor,tillgänglighet men framförallt (brist på)avreaktion på MH:n... Där kan du ju också plocka ut och gämföra enskilda individer, eller titta på rasen som helhet.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ego Dog's - 25 januari 2015 16:31


Lagom tills att Skurt blivit 11 veckor måste jag ju nu presentera honom. Han kom verkligen in i mitt liv som den lilla virvelvind han är och jag ser fram emot allt vi har framför oss tillsammans. Han kanske inte var den mest välplanerade valpen, men ...

Av Ego Dog's - 28 maj 2014 20:31

Hejhej! Boris är nu snart 4 månader gammal och livet flyter på bra kan vi nog säga.   I början fick vi nästan tvinga honom att sova, han förstod inte alls att han var så trött att han knappt kunde stå upp. Dessutom kan man ju missa något om man...

Av Ego Dog's - 12 april 2014 18:53

Hallå där!   Tänkte då göra en första update om Boris som nu har bott hos oss i en vecka. Det är antingen fullt ös medvetslös eller faceplant i golvet som gäller (sova). Göteborg är inte riktigt lika läskigt längre tycker Boris, och koppelprome...

Av Ego Dog's - 3 april 2012 15:00

   Vi valpar i Amazingkullen vill idag fira oss själva med fina bilder på oss! Hipp hipp hurra för oss ida!!   Khira     Inoff Boden 2011-11-26. Valp 2. Domare Hans Almgren. BIR med Hp. Omdöme: Utmärkta proportioner, vackert huvud, lät...

Av Ego Dog's - 29 februari 2012 21:26

Nu var det längesedan vi hörde av oss, men inte så mycket har egentligen hänt. Vi har ju varit på MyDog förstås och testat på utställning! Exa skötte sig finemang, matte sådär :P Det var roligt att testa på och träffa Silver, Sixten och Tindra med ma...

Ovido - Quiz & Flashcards